Σκόπελος
Ιστορία Σκόπελου
Η πρώτη αναφορά για την Σκόπελο γίνεται γύρω στο 2800-2000 π.Χ από τον Θουκυδίδη όπου κατοικήθηκε από τους προ- Έλληνες Μικρασιάτες της Νεολιθικής περιόδου. Το 1600 π.Χ περίπου κατοικήθηκε από τους Κρήτες με βασιλέα τον Στάφυλο γιό της Αριάδνης και του Θησέα. Η απόβαση πραγματοποιήθηκε στον όρμο από όπου και ονομάστηκε Στάφυλος. Έτσι την πρωτεύουσα του νησιού αλλά και όλο το νησί πήρε το όνομα του ετεροθαλή αδερφού του Πεπάρηθο γιό της Αριάδνης και του Διονύσου. Σε όλο το νησί υπήρχαν τέσσερις πόλις η Πεπάρηθος, ο Πάνορμος, η Κνώσσα και η Σελινούς.
Η αρχαία Πεπάρηθος συμμετείχε σε όλους του πολέμους καθώς ήταν αποικία των Αθηνών. Είχαν Δημοκρατικό πολίτευμα. Επίσης είχε σπουδαίους αθλητές που λάμβαναν μέρος σους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ένας από αυτούς ήταν και ο Αγνώντας που το 569 π.Χ κέρδισε στον αγώνα δρόμου και από τότε προς τιμή του δόθηκε το όνομά του σε έναν όρμο, και παραμένει ως σήμερα.
Τον 13ο αιώνα π. Χ ο Βασιλιάς Ίλκον της Πέλλας άλωσε την Πεπάρηθο που παρέμενε στάσιμη μέχρι τον 6ο αιώνα όπου άρχισε την εξαγωγή ελαιολάδου και του φημισμένου οίνου, κατά τον Αριστοτέλη, ως αφροδισιακό κρασί. Στο Λουτράκι εγκαταστάθηκε και η πρώτη μηχανή κοπής νομισμάτων το γνωστό ΠΕΠΑ. Μέχρι το 338 π. Χ παρέμεναν σύμμαχοι με την Αθήνα αλλά στη μάχη της Χαιρώνειας το νησί βρέθηκε στην κατοχή των μακεδόνων μέχρι το 146 π. Χ όπου καταστρέφουν την οχύρωση της Σελινούς για να αποφευχθεί η εκμετάλλευσή της από τους κατακτητές Ρωμαίους.
Το σημερινό όνομα της Σκοπέλου εμφανίζεται το 2ο αιώνα στα κείμενα του Πτολεμαίου και οφείλεται στους πολλούς υφάλους και σκοπέλους που υπάρχουν γύρω από το νησί και κάνουν δύσκολη τη ζωή των ναυτικών. Όσο για τη Γλώσσα υπάρχουν 2 εκδοχές: η μία είναι πως έχει δοθεί η ονομασία από το γλωσσοειδές σχήμα του κάβου και η δεύτερη είναι ότι ίσως δόθηκε τον 5ο αιώνα μ.Χ από τον θαλασσοπόρο και γεωγράφο Καρυανδέα Σκυλά του Ικαριώτη ως Κνώσσα και σταδιακά έγινε Γλώσσα. Τέλος η Σελινούς ονομάστηκε Λουτράκι λόγο της ύπαρξης αρχαίων λουτρών μέρος των οποίων σώζονται μέχρι σήμερα.
Αξιοθέατα
Ας αρχίσουμε με τα βασικά αξιοθέατα της Σκοπέλου. Θέλετε να νιώσετε ότι βρίσκεστε στην μέση του Αυγαίου; Σας ενδιαφέρει να επισκεφτείτε το μέρος όπου η Ντόνα Σέρινταν παντρεύτηκε την αληθινή της αγάπη; Θέλετε να τραγουδήσετε το “The winner takes it all” των Άμπα χωρίς να σας παρεξηγήσουν; Τότε πρέπει να επισκεφτείτε τον Άγιο Ιωάννι στο Καστρί. Είναι μια μικροσκοπικη εκκλησία στην κορυφή ενός αποκρημνου βράχου, στην βορειοανατολική πλευρά της Σκοπέλου.
Οδηγίες: Από την πόλη της Γλώσσας κατευθυνθείτε προς τον επαρχιακό δρόμο Σκόπελος – Λουτράκι και μετά από περίπου 200 μέτρα στρίψτε αριστερά. Μπορείτε να ακολουθήσετε τις πινακίδες για τον Άγιο Ιωάννη στο Καστρί. Μετά από μια διαδρομή 5,5 περίπου χιλιομέτρων θα φτάσετε εκεί.
Το Λαογραφικό Μουσείο Σκοπέλου, όπου βρίσκουν φιλόξενη στέγη οι υλικές μαρτυρίες του τόπου, ιδρύθηκε με σκοπό να προβάλλει τον πολιτιστικό πλούτο του νησιού και να δημιουργήσει έναν πνευματικό πυρήνα αντάξιο των παραδόσεων και της ιστορίας του.
Το κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο, δωρήθηκε το 1991 από την οικογένεια Νικολαϊδη στο Δήμο Σκοπέλου.
Το παλαιό κτίριο κτίσθηκε το 1795 και διατηρήθηκε μέχρι το 1963 οπότε κατά τη διάρκεια των μεγάλων τότε σεισμών στη Σκόπελο κατέρρευσαν ο πρώτος και ο δεύτερος όροφος του.
Το 1971 το κτίσμα αναθεμελιώθηκε με βάση τα σχέδια του παλαιού κτιρίου και πήρε τη μορφή που έχει σήμερα, διατηρώντας όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία εσωτερικά και εξωτερικά του παραδοσιακού ύφους του οικισμού ο οποίος θεωρείτε νόμιμα διατηρητέος.
Το Λαογραφικό Μουσείο Σκοπέλου άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό τον Αύγουστο του 1992, δίνοντας έτσι πάλι ζωή με τη δραστηριότητα του στο παλιό αρχοντικό του προηγούμενου αιώνα.
Οι λαξευτοί τάφοι στα Σεντούκια, Πολλές ιστορίες ακούγονται για κρυμμένους θησαυρούς που βρίσκονται στο γκρεμό που φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Να είναι άραγε αλήθεια . Κανείς δεν γνωρίζει, αυτό που σίγουρα όμως γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται για τέσσερις μοναδικούς αρχαίους λαξευτούς τάφους, πιθανόν της ρωμαϊκής ή της παλαιοχριστιανικής περιόδου.
Βρίσκονται στο βουνό Καρυά της Σκοπέλου (ακριβώς πάνω από το Μοναστήρι του Αγ. Ευσταθίου).
Δυο από τους τάφους είναι παράλληλοι μεταξύ τους και χωρίζονται από έναν τρίτο που είναι ημιτελής και έναν άλλο που είναι παράλληλος προς τους τρεις και βρίσκεται δυο μέτρα μακρύτερα. Οι τρεις ολοκληρωμένοι τάφοι έχουν καλύμματα 2,5 μέτρων από μονόλιθες πλάκες και βρέθηκαν ανεστραμμένες σημάδι σύλησης.
Θα φτάσετε εκεί από τον χωματόδρομο προς τη Καρυά (όπου βρίσκεται και η πηγή με το καλύτερο νερό του νησιού). Θα βρείτε πολλές πινακίδες. Ξαφνικά ο δρόμος σταματάει, αφήνετε το αμάξι ή το μηχανάκι σας και ακολουθώντας τα διάφορα κόκκινα σημάδια που θα βρίσκεται στις πέτρες δίπλα από το στενό μονοπάτι που οδηγεί στους τάφους, θα φτάσετε στα σεντούκια.
Από εκεί θα έχετε την ευκαιρία να αγναντέψετε την Αλόννησο, την Εύβοια, τη Σκιάθο και το Πήλιο. Αν είστε τυχεροί, με καλή διαύγεια, το μάτι σας θα φτάσει μέχρι την Χαλκιδική και τον Όλυμπο.
Περισσότερο απο όλα αξίζει το περπάτημα στη φύση για όσους αγαπούν να περπατούν και κυρίως να μην έχει ζέστη, πχ άνοιξη και φθινόπωρο είναι μια καλή περίοδος.
Ανάμεσα στα σημαντικά ιερά της πόλης της Πεπαρήθου συγκαταλέγεται και το Ασκληπιείο της, στη νοτιοανατολική πλευρά του κόλπου της Σκοπέλου, στη θέση «Λιβάδι – Αμπελική», το οποίο ταυτίστηκε χάρη στην ανεύρεση μιας ενεπίγραφης βάση αναθήματος που αφιερώθηκε στον Ασκληπιό.
Το 1961 αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά τοίχοι αρχαίων κτιρίων στην περιοχή, αλλά μέσα σε λίγα χρόνια καταστράφηκαν από τη θάλασσα. Πιο πρόσφατες ανασκαφές στην ίδια θέση έφεραν στο φως εκτεταμένο κτιριακό συγκρότημα , η θέση του οποίου καθώς και τα διάφορα κινητά ευρήματα, ανάμεσα στα οποία κι ένα σφράγισμα με την επιγραφή ΑΣΚΛ σε όστρακο, συνηγορούν ότι πρόκειται για ιερό του Ασκληπιού.
Το Ασκληπιείο της Σκοπέλου θεωρείται το αρχαιότερο στον χώρο του Αιγαίου.
Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποκαλύψει μέχρι τώρα αμφορείς, ερυθρόμορφα αττικά αγγεία, τμήματα αγαλμάτων και πήλινων ειδωλίων και νομίσματα, που χρονολογούν το ιερό από τον 4ο αι. έως τους ελληνιστικούς χρόνους. Με βάση τα ευρήματα αυτά, φαίνεται ότι προσαρτήθηκαν ιερά και άλλων θεών με τον καιρό στο κύριο ιερό.
Στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου δημιουργήθηκε πρόσφατα ένα κιόσκι όπου εκτίθεται μικρός αριθμός ευρημάτων για τους επισκέπτες.
Στη θέση Επισκοπή, δυο χιλιόμετρα νότια της πόλης της Σκοπέλου, βρισκόταν η έδρα του επισκόπου του νησιού από τα παλαιοχριστιανικά έως και τα νεότερα χρόνια.
Το συγκρότημα της Επισκοπής στη σημερινή του μορφή αποτελεί ενετικό κτίσμα.
Στο κέντρο του βρίσκεται μικρός μονόχωρος ναός του 16ου – 17ου αιώνα, κτισμένος σε ερείπια μεγάλης τρίκλιτης μεσοβυζαντινής βασιλικής.
Η βασιλική αυτή, σύμφωνα με μαρμάρινη επιγραφή, κατασκευάστηκε, μάλλον στη θέση παλαιότερης, από τον επίσκοπο της πόλης Αναστάσιο και εγκαινιάστηκε κατά το έτος 1078.
Η σημερινή εκκλησιά περικλείεται από εντυπωσιακό λιθόκτιστο περίβολο, ο οποίος στην ανατολική πλευρά του ενσωμάτωσε τοίχο μεγάλου και επιβλητικού κτιρίου φρουριακής μορφής.
Ο τοίχος αυτός αποτελεί μάλλον την πρόσοψη του επισκοπικού μεγάρου, που άρχισε να κτίζεται κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας και άγνωστο για ποιους λόγους, παρέμεινε ημιτελές.
Στον τοίχο ανοίγονται δυο σειρές παραθύρων και πολλές πολεμίστρες, ενώ στο κέντρο του πάνω ορόφου διατηρούνται τα λίθινα φουρούσια (υποστυλώματα) εξώστη , μπαλκονιού με λαξευμένες μορφές ζώων.
Στον χώρο της Επισκοπής έγιναν ανασκαφές από τον καθηγητή κ.Ξυγγόπουλο και ανακαλύφτηκαν πολλά αρχαία ευρήματα, τα οποία εκτίθενται στο προαύλιο της Εκκλησίας.
Εκκλησίες
Μονή Αγίου Ταξιάρχη στον Βάτο, Η Μονή του Αγίου Ταξιάρχη χτίστηκε στις ανατολικές υπώρειες του όρους Παλούκι. Βρίσκεται στη σκιά ενός πλατάνου και «δροσίζεται» από δυο πηγές. Η μια είναι χτιστή και βρίσκεται δεξιά από την είσοδο, ενώ στη δεύτερη το νερό αναβλύζει από το βράχο πίσω από το μοναστήρι.
Το καθολικό της μονής είναι μονόκλιτη βασιλική με τρούλο. Κτήτορας της μονής ήταν ο λόγιος Καισάριος Δαπόντες, ο οποίος την ίδρυσε το 1761.
Ο ναός διακοσμούνταν με παλαιό ξύλινο τέμπλο που αντικαταστάθηκε μετά τους σεισμούς του 1965 με νεότερο κτιστό.
Διατηρούνται όμως ακόμα στο ιερό κάποιες εικόνες, ανάμεσα στις οποίες και του Αγίου Ταξιάρχη.
Λίγο πριν φτάσετε στην Γλώσσα, συναντάτε στο δεξί σας χέρι, έναν δρόμο που οδηγεί στο εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη στο Καστρί. Το εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη βρίσκεται στην κορυφή ενός βράχου ύψους περίπου 100 μ. και για να φτάσει κανείς πρέπει να ανέβει περίπου 106 σκαλοπάτια λαξευμένα πάνω στο βράχο.
Προτού ο δρόμος φθάσει στη θάλασσα, στο εκκλησάκι της Παναγίας υπάρχει βρύση με νερό.
Ο επισκέπτης ανεβαίνει από καλά προστατευμένη σκάλα σκαλισμένη στην πέτρα. Από την κορυφή η θέα προς το πέλαγος είναι μαγευτική. Οι μικρές, μοναχικές σχεδόν παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά ανάμεσα στα γκρίζα βράχια προσθέτουν μία ακόμη νότα ομορφιάς στην περιοχή.
Πηγαίνουν στο πανηγύρι κάθε χρόνο, όσο βαστούν τα κότσια τους… Ο δρόμος τελειώνει … Μια σειρά ο κόσμος, ο ένας κόσμος κοντά στον άλλον ανεβαίνουν τα σκαλιά. Κάθε σκαλί και προσκυνητής. Κάθε προσκυνητής και δάκρυ. Λίγα ακόμη σκαλιά κι έφτασαν μπροστά στην πλατεία της εκκλησιάς.
Μια μικρή εικόνα στολισμένη με φρέσκα λουλούδια και δίπλα ένα μανουάλι με πλήθος κεριά αναμμένα που έφεγγαν παντού. Δίπλα καθότανε ο παπά – Σιδέρης, ένας αρχοντόπαπας Πατριαρχική κατάλευκη η γενειάδα του κοίταζε παντού με τα γλυκά γοργοκίνητα μάτια.
Οι νησιώτες προσέρχονται κοντά του και του φιλούν το χέρι. Στο χαρτί του δίνουν τα ονόματα να τα μνημονεύσει… Μ’ ένα γλυκό χαμόγελο δέχεται τον καθένα, την καθεμιά. Τους φωνάζει με το πρώτο τους όνομα. Τους γνωρίζει όλους, μια ζωή παπάς στο χωριό. Γνώρισε τη χαρά και τη λύπη τους. Βάπτισε, στεφάνωσε και με λύπη έθαψε πολλούς. Σαν το καλό πνευματικό γιατρό διέγνωσε τον πόνο της ψυχής και προσπάθησε να τον απαλύνει.
ΑΓΙΟΣ ΡΗΓΙΝΟΣ και Μονή: Ο ‘Aγιος Ρηγίνος έζησε τον 4ο αιώνα μ. Χ. Ήταν ελληνικής καταγωγής και έλαβε με την συνδρομή των γονέων του την παιδεία της εποχής του.
Παράλληλα όμως είχε τον πόθο να έλθει κοντά στον Χριστό και να ζήσει σύμφωνα με το θέλημά του.
Η φήμη της αγιότητας του φτάνει μέχρι το νησί της Σκοπέλου και οι κάτοικοι επιθυμούν και καταφέρνουν να γίνει επίσκοπος του νησιού και πνευματικός τους οδηγός.
Σαν επίσκοπος Σκοπέλου συμμετείχε στην Σαρδική σύνοδο και μαζί με περισσότερους από 300 άλλους αρχιερείς καταδίκασαν την αίρεση του Αρείου.
Όταν ο αυτοκράτορας Ιουλιανός ο “παραβάτης” κατεδίωξε τους χριστιανούς δόθηκε η ευκαιρία στον ‘Aγιο Ρηγίνο να πολεμήσει για την πίστη του και την πίστη των Σκοπελιτών, δίνοντας μάλιστα το παράδειγμα με την προσωπική του θυσία και μαρτυρία.
Βασανίστηκε για να απορρίψει την πίστη στο Χριστό και στο τέλος αποκεφαλίστηκε πιθανόν μαζί με άλλους σαράντα άγνωστους σε μας σκοπελίτες μάρτυρες της Ορθόδοξης πίστης, όπως αναφέρει ο καθηγητής Νικ. Γεωργάρας .
Μονή Αγίου Ρηγίνου
Έξω από την πόλη, 4 χμ ΝΔ, βρίσκεται η εκκλησία του Άγιου Ρηγίνου, πολιούχου της Σκοπέλου . Σύμφωνα με επιγραφή κτίστηκε το 1728, μάλλον στα ερείπια παλαιότερης, βυζαντινής μονής. Ο σημερινός ναός κατασκευάσθηκε τη δεκαετία του 1960. Στην αυλή του μοναστηριού υπάρχει η σαρκοφάγος του Αγίου , πρώτου επισκόπου του νησιού, ο οποίος μαρτύρησε τον 4ο αιώνα μ. Χ.. Υπάρχουν κελιά στη ΝΔ γωνιά της μονής, ενώ σε κοντινή απόσταση υπάρχει κρήνη.
Το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας βρίσκεται πάνω στην πλαγιά του βουνού Παλούκι – σε σημείο με εξαιρετική θέα- και η φρουριακή εμφάνιση του συνδέεται με τις επιδρομές των πειρατών.
Χτίστηκε το 1712, πάνω στα ερείπια παλαιότερου Βυζαντινού Μοναστηριού του 1676, από τον χατζη-Στεφανή Δαπόντε (πατέρα του Καισάριου Δαπόντε) και ανήκει στη Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους.
Σήμερα στο μοναστήρι υπάρχουν μοναχές. Μπορείτε να επισκεφτείτε το μοναστήρι καθημερινά 08.00-13.00 και 17.00-19.00. Θα πρέπει να αναφέρουμε εδώ ότι το ωράριο αυτό ισχύει σε γενικές γραμμές και για τα υπόλοιπα μοναστήρια της Σκοπέλου που κατοικούνται.
Στη μεγάλη εσωτερική αυλή θα βρείτε μια στεγασμένη κρήνη που αναφέρει ως κτήτορα της Μονής τον Καισάριο Δαπόντε καθώς και μια μικρή έκθεση με διάφορα σκεύη και εικόνες.
Στο μοναστήρι υπάρχουν παλιές εικόνες του 14ου αιώνα και το τέμπλο του είναι επικαλυμμένο με φύλλα χρυσού (κατασκευάστηκε σε εργαστήριο της Κωνσταντινούπολης) και είναι διακοσμημένο με παραστάσεις φυτών και ζώων καθώς και με παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη.
Η ίδρυση και η ακμή της Μονής συνδέονται άμεσα, όπως αναφέρθηκε, με την μεγάλη οικογένεια Δαπόντε. Εκτός από τις μαρτυρίες του λόγιου Σκοπελίτη μοναχού καμία άλλη γραπτή πηγή δεν διασώζεται ώστε να μας πληροφορήσει για την ίδρυση και την ανακαίνιση του μοναστηριού.
Σύμφωνα λοιπόν με τον Καισάριο Δαπόντε, σε κώδικα της μονής που συνέταξε ο ίδιος, στη θέση που βρίσκεται το σημερινό μοναστήρι υπήρχε παλαιότερα άλλο μικρότερο το οποίο ανήκε στην οικογένεια Δαπόντε και συγκεκριμένα στον πατέρα του Χατζή – Στεφανή, τον Ιωάννη Γραμματικό.
Μονή του Τιμίου Προδρόμου: Η Μονή βρίσκεται μόλις 300 μέτρα από την Αγία Βαρβάρα, στο βουνό Παλούκι. Αγαπημένο Μοναστήρι όλων των ντόπιων με τις καλοσυνάτες του καλόγριες που ακόμη φροντίζουν το μοναστήρι.
Ανακαινίσθηκε από τα θεμέλια το 1721 υπό του ιερομόναχου Φιλαρέτου, όπως αναφέρει η επιγραφή στην είσοδο του.
Η Μονή μέχρι το 1920 ήταν ανδρική, έκτοτε όμως είναι γυναικεία.
Το καθολικό της Μονής του Προδρόμου είναι ίδιου τύπου με το καθολικό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα (Σταυροειδή εγγεγραμμένο τετρακόνιο) με μόνη διαφορά την ύπαρξη δύο χώρων στα πλάγια κατά το αγιορείτικο σύστημα.
Στην μονή αυτή είχε την επιθυμία να μονάσει ο Άγιος Νεκτάριος, αλλα τελικά έμεινε στην Αίγινα.
Εις επιστολήν του προς την οσίαν Ξένην, αποσταλείσαν τον Δεκέμβριον του 1907, γράφει σχετικώς: «Ο νους μου και ο πόθος μου εισίν αλλαχού, εις τον Πρόδρομον της Σκοπέλου, αλλά μία φωνή ενδόμυχος μοι λέγει, ότι ανέλαβες καθήκοντα εις την Αίγιναν και οφείλεις να εκπληροίς αυτά, μένων εις την Αίγιναν».
Έχει ξυλόγλυπτο, επίχρυσο, υψηλό τέμπλο με πλούσιο διάκοσμο κληματίδων, πτηνών, ζώων και 15 εικονίδια με τις μεγάλες γιορτές και αποτελείται από δυο κομμάτια, το ένα 14ου και το άλλο 18ου αιώνα, ενώ οι τοιχογραφίες του είναι του 14ου-15ου αιώνα.
Σημαντικές είναι και οι εικόνες της Μονής που χρονολογούνται το 16ο, 17ο και 18ο αιώνα μ.Χ.
Στην τράπεζα της Μονής υπάρχει τοιχογραφία σχετική με την ίδρυση της Μονής. Στην κόγχη εικονίζεται η Δέηση και εκατέρωθεν αυτής ο Άγιος Χαράλαμπος και ο Φιλάρετος Ιερομόναχος και Κτήτωρ.
Το μοναστήρι γιορτάζει στις 24 Ιουνίου και την προηγούμενη μέρα, εσπερινός λαμβάνει χώραω στη μονή.
Παραλίες
Υπάρχει άραγε ειδυλλιακή παραλία με πεντακάθαρα νερά, ψιλό βοτσαλάκι και πεύκα που αγκαλιάζουν με την δροσιά και τον ίσκιο τους; Το μαγευτικό αυτό τοπίο ονομάζεται Γλυστέρι και βρίσκεται στην βόρεια της Σκοπέλου. Η μικρή αλλά πανέμορφη παραλία Γλυστέρι έγινε διάσημη επειδή αρκετές σκηνές από την χολιγουντιανή ταινία “Mamma mia” γυρίστηκαν εκεί. Είναι η ιδανική παραλία για ηρεμία και απομόνωση.
Μια βραχώδης χερσόνησος οδηγεί σε έναν καταπράσινο κόλπο με βότσαλα και διάφανα νερά. Λόγω της τοποθεσίας της η παραλία Γλυστέρι στην Σκόπελο προστατεύεται απο τους αέρηδες. Για να φτάσετε στην παραλία θα περάσετε μέσα από εναν υπέροχο γραφικό ελαιώνα.
Δίπλα στην παραλία Γλυστέρι θα συναντήσετε και την ιδιαίτερη Σπηλιά Τρυπητή.
Στο Γλυστέρι είχαν τοποθετήσει οι συντελεστές της ταινίας την Villa Donna οπού έγιναν πολλά εξωτερικά γυρίσματα της ταινίας “Mamma mia”. Η Villa Donna δεν υπάρχει, οπότε δεν θα την συναντήσετε έκει. Η είσοδος της Βίλας είχε δημιουργηθεί με φελιζόλ για τις ανάγκες της ταινίας. Μετά το τέλος των γυρισμάτων αυτά αφαιρέθηκαν.
Η παραλία Γλυστέρι απέχει 4,2 περίπου χιλιόμετρα από την χώρα και το λιμάνι της Σκοπέλου. Οδικώς θα χρειαστείτε 10 περίπου λεπτά για να φτάσετε στην παραλία. Η πρόσβαση στην παραλία Γλυστέρη είναι εύκολη. Ακολουθείτε τον περιφερειακό δρόμο που οδηγεί στο Κάστρο της Σκόπελου. Επίσης υπάρχουν καραβάκια που κάνουν την διαδρομή από το λιμάνι της χώρας της Σκοπέλου.
Αγιος Κωνσταντίνος Γλυφονέρι. Στη βόρεια πλευρά του νησιού, κοντά στην Χώρα της Σκοπέλου, βρίσκονται οι παραλίες Άγιος Κωνσταντίνος ( ή αλλιώς Γλυφονέρι) και Γλυστέρι. Η παραλία του Αγ. Κωνσταντίνου είναι αμμώδης, με καθαρά νερά, οργανωμένη και αποτελεί μια καλή εναλλακτική για μια γρήγορη βουτιά, δεδομένης της μικρής απόστασης από τον οικισμό γιαυτό άλλωστε και είναι αρκετά δημοφιλής και στους ντόπιους.Είναι η πιο καθαρή απο τις παραλίες που βρίσκονται κοντά στη χώρα της Σκοπέλου.
Οταν όμως φυσά βοριαδάκι θα έχει κυμματισμό.
Το όνομα της το πήρε απο το Εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου που βρίσκεται στο λόφο πάνω απο την παραλία.
Το σημείο αυτό νωρίς το πρωί προσφέρει μαγευτική ανατολή.
Απόσταση απο τη Χώρα της Σκοπέλου ( Λιμάνι ) 2.6 km περίπου 8 λεπτά με το αυτοκίνητο.
Λίγο πριν μπείτε στο χωριό της Γλώσσας, θα δείτε έναν δρόμο στα δεξιά σας που οδηγεί στην εκκλησία του Αϊ
Γιάννη , στον Αϊ Γιάννη το Καστρί όπως λέγεται, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή ενός ψηλού βράχου.
Η προσέγγιση της εκκλησίας απαιτεί να ανεβείτε γύρω στα 105 σκαλοπάτια, αλλά αξίζει τον κόπο.
Εκεί υπάρχουν δυο μικρές παραλίες, με βράχια και υπέροχα νερά.
Θα τις προσεγγίσετε με τα πόδια (κυρίως την πρώτη), αφήνοντας το αυτοκίνητο στον κεντρικό δρόμο, κοντά στη μικρή καντίνα που υπάρχει εκεί.Εύκολα προσβάσιμη είναι η μια από τις δυο για αν περάσετε στη διπλανή θα πρέπει να σκαρφαλώσετε στα βράχια ή να κολυμπήσετε.
Αν έχει κύμα (βόρειοι άνεμοι) καλύτερα να πάτε σε κάποια απο τις Δυτικές ή Νότιες παραλίες (όπως πχ Μηλιά Καστάνη Χόβολο Πάνορμο Λιμνονάρι κτλ) που θα έχουν πιο γαλήνια νερά και δεν θα είναι ανακατεμένα απο το βοριά.Αν όμως δεν φυσά τα νερά είναι υπέροχα και το τοπίο μαγευτικό
Απόσταση απο τη Χώρα της Σκοπέλου ( Λιμάνι ) 30.0 km περίπου 43 λεπτά με το αυτοκίνητο. ( απο τον δρόμο του Αγίου Ρηγίνου )
Απόσταση απο τη Χώρα της Σκοπέλου ( Λιμάνι ) 34.6 km περίπου 47 λεπτά με το αυτοκίνητο. ( απο τον δρόμο Στάφυλου – Αγνώντα )
Απόσταση απο τη Χώρα της Σκοπέλου ( Λιμάνι ) 24.9 km περίπου 40 λεπτά με το αυτοκίνητο. ( απο τον δρόμο Γλυστέρι – Καρυά Βουνό Δέλφη )
Στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, κοντά στο χωριό της Γλώσσας βρίσκονται επίσης κάποιες παραλίες , λιγότερο εύκολα προσβάσιμες από αυτές της νοτίου πλευράς, αλλά εξαιρετικής και άγριας θα λέγαμε, ομορφιάς.
Ακολουθώντας τον ασφαλτόδρομο που ξεκινάει από τη Γλώσσα και φτάνει ακριβώς από πάνω της, θα φτάσετε στην παραλία Περιβολιού.
Ακολουθώντας το μικρό μονοπατάκι με τα τσιμεντένια σκαλάκια θα βρεθείτε σε μια πανέμορφη παραλία, με διάφανα γαλάζια νερά και εντυπωσιακά βράχια που ρίχνουν τη σκιά τους στην ακτή.
Λόγω της τοποθεσίας της πάντως η παραλία επηρεάζεται από τους βοριάδες.
Λίγο πριν φτάσετε στην παραλία, θα διακρίνετε δεξιά σας μια λαξευμένη και βαμμένη πέτρα.
Κατεβείτε για μια βόλτα στην ιδιότυπη Ακρόπολη που είχε φτιάξει ο μπάρμπα Στέλιος Καρβέλης. Τα έργα του , από λαξευμένη πέτρα, υπάρχουν διάσπαρτα σε όλο το κτήμα και απεικονίζουν την οικογένεια του μπάρμπα Στέλιου.
Η παραλία απο το 2016 έχει και καντίνα.
Απόσταση απο τη Χώρα της Σκοπέλου ( Λιμάνι ) 30.0 km περίπου 46 λεπτά με το αυτοκίνητο. ( απο τον δρόμο του Αγίου Ρηγίνου )
Απόσταση απο τη Χώρα της Σκοπέλου ( Λιμάνι ) 35.4 km περίπου 50 λεπτά με το αυτοκίνητο. ( απο τον δρόμο Στάφυλου – Αγνώντα )
Απόσταση απο τη Χώρα της Σκοπέλου ( Λιμάνι ) 25.8 km περίπου 43 λεπτά με το αυτοκίνητο. ( απο τον δρόμο Γλυστέρι – Καρυά Βουνό Δέλφη )
Κοντά στην Περιβολιού βρίσκεται η παραλία Χονδρογιώργη. Πρόκειται για μια παραλία που αποτελείται από μικρούς κολπίσκους με βράχια στη θάλασσα.
Θα αφήσετε το αυτοκίνητο σας στο μικρό χώρο στάθμευσης πάνω από την παραλία και θα κατεβείτε το εύκολο μονοπατάκι.
Ψιλό βοτσαλάκι, βράχια και γαλάζια νερά συμπληρώνουν το σκηνικό.
Επειδή η παραλία δεν είναι οργανωμένη, καλό είναι να έχετε μαζί σας νερό και ότι άλλο απαραίτητο.
Και αυτή η παραλία οταν φυσά βόρειος άνεμος είναι προτιμότερο να μην την επιλέγετε.
Αν κολυμπήσετε προς τα βράχια αριστερά θα μπορέσετε να φτάσετε και στην παραλία της Πεθαμένης που έχει και τον ομορφότερο βυθό και χρώμα στη θάλασσα απο τις 4 αυτές παραλίες (Περιβολιού & Αγγελέτου, Πεθαμένης, Χονδρογιώργης ).
Αν είναι να επιλέξετε κάποια απο τις Περιβολιού ή Χονδρογιώργη καλύτερα να επιλέξετε την Περιβολιού.
Η παραλία στο Λουτράκι της Γλώσσας βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά του μικρού λιμανιού της Γλώσσας με το ονομα Λουτράκι. Εχει καθαρά νερά και είναι αρκετά μεγάλη.
Απο την μέσα πλευρά βρίσκεται το λιμάνι της Γλώσσας με την ονομασία Λουτράκι και απο την πλευρά του Αιγαίου η παραλία. Στην άλλη πλευρά βρίσκεται η παραλία της Κατακαλούς δίπλα στα Ρωμαικά Λουτρά.
Εχει πολύ ωραίο βότσαλο και όμορφο προσανατολισμό και ωραία ηλιοβασιλέματα και εδώ.
Επίσης πολύ γραφικές ταβέρνες στην άκρη.
Επίσης στο Λουτράκι υπάρχουν και καφετέριες.
Είναι μια εύκολη επιλογή για μπάνιο κυρίως για όσους μένουν και στο μικρό οικισμό στο Λουτράκι.
Απόσταση απο τη Χώρα της Σκοπέλου ( Λιμάνι ) 28.5 km περίπου 41 λεπτά με το αυτοκίνητο. ( απο τον δρόμο του Αγίου Ρηγίνου )
Απόσταση απο τη Χώρα της Σκοπέλου ( Λιμάνι ) 33.1 km περίπου 45 λεπτά με το αυτοκίνητο. ( απο τον δρόμο Στάφυλου – Αγνώντα )
Απόσταση απο τη Χώρα της Σκοπέλου ( Λιμάνι ) 23.4 km περίπου 38 λεπτά με το αυτοκίνητο. ( απο τον δρόμο Γλυστέρι – Καρυά Βουνό Δέλφη )
Νεό Κλήμα. Υπάρχει παραλία σε όλο το μήκος του χωριού ΕΛΙΟΣ, τμήματα με μικρά βότσαλα, παραλία με μεγαλύτερα, με πέτρες και άμμο ξεχωρίζοντας όπως αναφέραμε το καταπληκτικό Χόβολο. Καθαρά νερά και εδώ.
Οι παραλίες του Νέου Κλήματος εχουν δυτικό προσανατολισμό και τα ηλιοβασιλέματα είναι και απο το σημείο αυτό υπέροχα.
Επίσης διαθέσιμη πρόσφατα κατασκευασμένη μαρίνα και γλίστρα για τα σκάφη.
Για οσους έχουν φουσκωτά γλίστρες και λιμάνια υπάρχουν ακόμη στη Χώρα Σκοπέλου 2, στον Αγνώντα 1, στο Νέο Κλήμα 1 και στο Λουτράκι 1.
Η παραλία που βρίσκεται απο την δεξιά πλευρά όπως κοιτάζουμε προς τη θάλασσα έχει καλύτερο βυθό, ενώ στην αριστερή πλευρά υπάρχει και εκεί παραλία αλλα ξεχωρίζει στην άκρη η παραλία του Χόβολου.
Στο Νεο Κλήμα υπάρχουν επίσης ταβέρνες για φαγητό και παιδική χαρά.
Απόσταση απο τη Χώρα της Σκοπέλου ( Λιμάνι ) 18.8 km περίπου 25 λεπτά με το αυτοκίνητο. ( απο τον δρόμο του Αγίου Ρηγίνου )
Απόσταση απο τη Χώρα της Σκοπέλου ( Λιμάνι ) 23.4 km περίπου 30 λεπτά με το αυτοκίνητο. ( απο τον δρόμο Στάφυλου – Αγνώντα )
Απόσταση απο τη Χώρα της Σκοπέλου ( Λιμάνι ) 13.9 km περίπου 23 λεπτά με το αυτοκίνητο. ( απο τον δρόμο Γλυστέρι – Καρυά Βουνό Δέλφη
Δίπλα στην Μηλιά βρίσκεται το Καστάνη ( Καστάνι ) (21 χλμ. από την Χώρα της Σκοπέλου, 15 km απο τον πιο σύντομο δρόμο), παραλία που έγινε διάσημη από την ταινία Mamma mia, καθώς εκεί έγιναν πολλά από τα γυρίσματα της ταινίας.
Μικρότερη από τη Μηλιά, πρόκειται για μια παραλία με πεύκα μέχρι τη θάλασσα, υπέροχα διάφανα νερά, η οποία εδω και λίγα χρόνια είναι πλέον απο τις πιο οργανωμένες του νησιού και διαθέτει πολλές ανέσεις στο μπάρ Καστάνη Μπαρ και πολλούς διαμορφωμένους χώρους.
Η πρόσβαση είναι εύκολη με αυτοκίνητο από τον βατό χωματόδρομο που καταλήγει σε ένα πολύ μεγάλο πάρκινγκ.
Απόσταση απο τη Χώρα της Σκοπέλου ( Λιμάνι ) 15.0 km περίπου 22 λεπτά με το αυτοκίνητο.
Αφήνοντας τις Αντρίνες, θα συναντήσετε την Μηλιά, η οποία είναι για πολλούς η ομορφότερη παραλία του νησιού. Πρόκειται για μια μεγάλη παραλία, οργανωμένη, που διαθέτει ναυαγοσώστη και beach bar.
Η Μηλιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εξωτική, καθώς διαθέτει ψιλό βοτσαλάκι και διάφανα γαλαζοπράσινα νερά.Τριγύρω υπάρχουν άπειρα πεύκα που με το πράσινο τους ξεκουράζουν το μάτι και χαρακτηριστικά βραχάκια στη θάλασσα.Ένας βράχος χωρίζει την ακτή στη μέση, με την αριστερή πλευρά να μαζεύει τον περισσότερο κόσμο, ενώ η δεξιά είναι πιο ήσυχη.Απέναντι από τη Μηλιά φαίνεται το μικρό, καταπράσινο νησάκι της Δασιάς.Μείνετε μέχρι τη δύση του ήλιου για να απολαύσετε το πιο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, που σίγουρα θα μείνει για πάντα χαραγμένο στην μνήμη σας.
Απόσταση απο τη Χώρα της Σκοπέλου ( Λιμάνι ) 14.7 km περίπου 21 λεπτά με το αυτοκίνητο.
Ανεβαίνοντας μια στροφή πάνω από τον Αγνώντα και σε απόσταση 9,5 χλμ. από την πόλη της Σκοπέλου, βλέπετε μια πινακίδα που ενημερώνει για μια ακόμη όμορφη παραλία, το Λιμνονάρι.
Η παράδοση λέει πως το όνομά του το πήρε από τον θεό του πολέμου τον Άρη (Λίμνη του Άρη ), που μαγεύτηκε από την ομορφιά του.
Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή για την ονομασία της παραλίας· επειδή πρόκειται για κλειστό και πολύ απάνεμο κόλπο, η ονομασία Λιμνονάρι, που σημαίνει μικρή λίμνη, περιγράφει ακριβώς τα συνήθως ήρεμα και ατάραχα νερά της παραλίας.
Όπως και να έχει πάντως, σίγουρα θα θαυμάσετε τα γαλαζοπράσινα νερά του και την ψιλή, άσπρη άμμο του. Ανάλογα πως την αφήνει το χειμέριο κύμα και με μεγαλύτερη πιθανότητα η παραλία να έχει για λίγα μέτρα μέχρι την είσοδο στη θάλασσα πέτρα την οποία θα πρέπει να περπατήσετε με προσοχή ή να μπείτε κατευθείαν στο νερό απο τα ρηχά, αλλα αυτό δεν είναι εμπόδιο και θα απολαύσετε σίγουρα την παραλία.
Το Λιμνονάρι είναι μια από τις οργανωμένες παραλίες της Σκοπέλου, καθώς υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ υπάρχουν και δυο ταβερνούλες κοντά στην παραλία καθώς και χώρος στάθμευσης.
Να αναφέρουμε επίσης ότι ο δρόμος που οδηγεί στο Λιμνονάρι, είναι στενός και με στροφές, οπότε χρειάζεται προσοχή στην οδήγηση.
Απόσταση απο τη Χώρα της Σκοπέλου ( Λιμάνι ) 8.3 km απο τον πιο σύντομο δρόμο 9.4 km Απο τον δρόμο του Σταφύλου Αγνώντα περίπου 14 λεπτά με το αυτοκίνητο.
Αν διασχίσετε κατά μήκος την παραλία του Σταφύλου με τα πόδια και περάσετε το μονοπατάκι που βρίσκεται πάνω στο λόφο, θα βρεθείτε σε μια δεύτερη παραλία, το Βελανιό, την οποία αξίζει να επισκεφτείτε, παρά το περπάτημα .
Το Βελανιό είναι η μοναδική παραλία στη Σκόπελο στην οποία μπορεί κανείς να κάνει επίσημως γυμνισμό (καθώς εχει ανακυρηχθεί παραλία γυμνιστών ), ακριβώς μετά τον πρώτο βράχο που χωρίζει ,κατά κάποιο τρόπο την ακτή (βεβαια εννοείτε οτι πηγαίνει και κόσμος που δεν θέλει να κάνει γυμνός μπάνιο καθώς είναι μια απο τις πιο αγαπημένες παραλίες) .
Στη δεξιά πλευρά της παραλίας βρίσκεται μια πανέμορφη σπηλιά, ενώ στην άκρη της, θα βρείτε νερό να σταλάζει από τα βράχια ,σημάδι ότι εδώ βρίσκονταν κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους λουτρά (στα αρχαία βαλανείον).
Η ιδιαίτερη λεπτομέρεια είναι ότι στην άκρη της παραλίας συνήθως όταν φεύγει ο ήλιος και λιγοστεύουν οι λουόμενοι συχνά κατεβαίνουν κατσικάκια ελευθέρας βοσκής για να πιούν νερό από τη θάλασσα.
Στη παραλία του Βελανιού, όπως επίσης και στις περισσότερες παραλίες του νησιού δεν θα συναντήσεις πολυόροφα ξενοδοχεία και γενικότερα τουριστική υποδομή που θα μπορούσε να αλλοίωνε την φυσική ομορφιά τους. Το θεωρείτε απίστευτο , Καί όμως ειναι πραγματικότητα. Ετσι λοιπόν και στο Βελανιό όταν κολυμπάς στα νερά του έχεις ως θέα μόνο τη παραλία και τη πλαγιά με το πυκνό πευκοδάσος. Αυτή είναι η Σκόπελος των ονείρων σας και των ονείρων μας.
Η παραλία ειναι πολύ μεγάλη και όσο πιο πολύ περπατήσετε τόσο ομορφότερο βυθό θα συναντήσετε.
Υπάρχει και οργανωμένο beach bar στο πρώτο τμήμα της παραλίας.
Στην άκρη του οικισμού του Έλιους , το οποίο βρίσκεται μετά το Καστάνι, βρίσκεται η παραλία Χόβολο. Φτάνοντας στο τέλος της παραλίας του οικισμού, στο αριστερό σας χέρι, θα διασχίσετε μέσα στο νερό ένα μικρό κομμάτι, για να περάσετε πίσω από το μεγάλο βράχο.
Πρόκειται για μια απο τις αγαπημένες παραλίες του νησιού , η Παραλία Χόβολο με τα λευκά βράχια και τα υπέροχα νερά.. θα φτάσετε στο Νεο κλήμα απο Σκόπελο θα στρίψετε αριστερά και θα καταλήξετε στη θάλασσα σε ένα νταμάρι, εκει αφήνεται το αυτοκίνητο η την μηχανή και περπατάτε προσεκτικά προς τα αριστερά , ίσως για λιγο και μέσα απο τη θάλασσα με προορισμό τον λευκό βράχο. Οσο πιο κάτω φτάσετε τόσο πιο υπέροχος και ο βυθός.
Τα ψηλά λευκά βράχια με τα πεύκα γαντζωμένα πάνω τους και τα τυρκουάζ νερά συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό, που θα θυμάστε για πάντα.
Απόσταση απο τη Χώρα της Σκοπέλου ( Λιμάνι ) 18.8 km περίπου 25 λεπτά με το αυτοκίνητο. ( απο τον δρόμο του Αγίου Ρηγίνου )
Απόσταση απο τη Χώρα της Σκοπέλου ( Λιμάνι ) 23.4 km περίπου 30 λεπτά με το αυτοκίνητο. ( απο τον δρόμο Στάφυλου – Αγνώντα )
Απόσταση απο τη Χώρα της Σκοπέλου ( Λιμάνι ) 13.9 km περίπου 23 λεπτά με το αυτοκίνητο. ( απο τον δρόμο Γλυστέρι – Καρυά Βουνό Δέλφη )